dilluns, 6 de juny del 2011

El Museu de la Paraula


L'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana, Museu de la Paraula atresora més de 300 entrevistes digitalitzades i enregistrades en format audiovisual.


Els protagonistes són persones nascudes abans de la guerra civil espanyola, testimonis privilegiats dels processos de canvi sociocultural ocorreguts al territori valencià durant el darrer segle XX. El Museu de la Paraula es presenta com un sistema de gestió, anàlisi i recuperació de tots els testimonis que el Museu Valencià d'Etnologia custòdia.


La idea de crear l'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana naix al Museu Valencià d'Etnologia, de la Diputació de València, a l'any 1999, i la primera entrevista es féu al 2002.


Vinculat a diferents institucions valencianes, àdhuc amb diversos departaments de la Universitat de València, són nombroses les persones que han col·laborat en el projecte al llarg dels anys.


Objectius- Recuperar, estudiar i conservar part del patrimoni cultural valencià

- Recollir dades sobre els processos de canvi sociocultural

- Impulsar el desenvolupament d'estudis des de les fonts orals

- Crear un instrument d'investigació

- Agermanar iniciatives sobre memòria oral

MetodologiaLa disciplina antropològica, marcadament qualitativa, ha mantingut que el vertader significat dels esdeveniments es conegut sobretot pels propis actors.


Deia Umberto Eco que la certesa científica està composta per lleis i hipòtesis, però que la certesa social es nodreix de significats. Són eixos significats els que des del principi ens han interessat a l'equip del Museu Valencià d'Etnologia.


Entenent que enfocant les formes de la vida quotidiana es pot aconseguir una interpretació més complexa de la realitat social, realitzem entrevistes biogràfiques enregistrades en format audiovisual.


Posteriorment s'incorporen a una base de dades que facilita la consulta per part d'investigadors i investigadores i públic en general. Els testimonis recollits en el transcurs del projecte són utilitzats també en les exposicions realitzades pel Museu Valencià d'Etnologia, així com en altres projectes d'investigació.

http://www.museudelaparaula.es/web/home/promo.php

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada